Su Arıtma
Su Arıtma
Su arıtımı, belirli bir son kullanım için daha kabul edilebilir hale getirmek için suyun kalitesini artıran herhangi bir işlemdir. Son kullanım, içme, endüstriyel su temini, sulama, nehir işletme bakımı, su rekreasyonu veya çevreye güvenli geri dönüş gibi birçok başka kullanım da olabilir. Su arıtma işlemi kirleticileri ve istenmeyen bileşenleri orta kısımdan temizler veya konsantrasyonlarını azaltır, böylece su istenen son kullanım için kullanılabilir hale gelir.
İçme suyu üretimine yönelik muamele, herhangi bir olumsuz sağlık etkisi olmaksızın kısa vadeli veya uzun vadeli risk olmaksızın, kirletici maddelerin ham sudan insan tüketimi için yeterince saf olan su üretimini kapsamaktadır. İçme suyu arıtma işlemi sırasında çıkan maddeler arasında askıda katı maddeler, bakteriler, algler, virüsler, mantarlar ve demir ve manganez gibi mineraller bulunur.
Nasıl İşlemler Uygulanır?
Kirletici maddelerin uzaklaştırılmasında yer alan işlemler arasında, çökeltme ve süzme, dezenfeksiyon ve pıhtılaşma gibi kimyasal işlemler ve yavaş kum filtrasyonu gibi biyolojik işlemler gibi fiziksel işlemler yer alır.
Su kalitesini sağlamak için alınan önlemler sadece suyun arıtılmasıyla değil aynı zamanda arıtmadan sonra suyun taşınması ve dağıtımı ile de ilgilidir. Bu nedenle, tedavi sırasında dezenfektanların arıtılmış suda bakteriyolojik kontaminasyonu öldürmek için tutulması yaygın bir uygulamadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergeleri, daha iyi yerel standartların uygulanmadığı yerlerde uygulanacak bir dizi genel standarttır. Avrupa’da, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer birçok gelişmiş ülkede, daha sıkı standartlar geçerlidir. İçme suyu, kalite gereksinimleri için dünya çapında takip edilmiştir.
Arıtım Teknolojisinin Enerji Tüketimi
Birçok şehir için içme suyu ve atık su arıtma tesisleri tipik olarak şehrin enerji tüketiminin toplam %30-40’ını oluşturan en büyük enerji tüketicisidir. Ülkenin elektriğinin% 4’ü suya yöneliyor ve su bu sürece doğru gidiyor.Bu enerjinin maliyeti, içme suyu arıtma tesisleri ve atık su arıtma tesisleri için havalandırma havuzundaki sel havuzunda tüketilmektedir. Sedimentlerin çökelmesine izin vermek için büyük miktarlarda su karıştırmak için yüksek miktarda enerji gerekir. Bu miktarda enerjiyi azaltmayı amaçlayan mevcut teknolojiler var. Bunlar, pompa ve havalandırma ekipmanını değiştirerek ve iyileştirerek sistem işlemlerini optimize etmeyi içerir. Bu tür teknolojilerin etkinliği hala tartışılıyor çünkü çok fazla enerji harcıyorlar.
Hem atık su arıtımı hem de içme suyu arıtımını birleştiren dikkate değer bir örnek, Singapur’da atık suyu içilebilir suya dönüştüren bir teknolojidir. Daha spesifik olarak, geleneksel su arıtma işlemlerine ek olarak, çift membranlar (mikrofiltrasyon ve ters ozmoz) ve ultraviyole teknolojisi kullanılarak işlenen atık su (kanalizasyon) arıtılır.
Facebook'ta Biz